Predsjednički izbori

DIP odgovorio Mislavu Kolakušiću i ponovo se žestoko osramotio

Državno izborno povjerenstvo na čelu sa svojim predsjednikom Đurom Sessom izdalo je priopćenje za javnost povodom izjava i tvrdnji zastupnika u Europskom parlamentu gospodina Mislava Kolakušića, koje su prenijeli brojni mediji, a radi istinitog i potpunog informiranja javnosti vezano uz provedbu izbora članova u Europski parlament iz Republike Hrvatske.

U tom priopćenju DIP iznosi šest točaka za koje vjeruje da argumentirano pobijaju tvrdnje Mislava Kolakušića. Navedene tvrdnje DIP-a ćemo objaviti i odmah na njih dati odgovore, iz kojih jasno proizlati da u DIP-u rade potpuno nestručni i politički podobni kadrovi.

1. Promatranje izbora dopušta se svim udrugama koje neovisno promatraju izbore. Udruga „Antikorupcija–platforma za borbu protiv korupcije“kojoj je na čelu Mislav Kolakušić i koja je isključivo promovirala Mislava Kolakušića ne može se smatrati neovisnim promatračem izbora, a što je konačno potvrdio i Ustavni sud Republike Hrvatske.

Ustavni sud je potvrdio samo ono što je morao potvrditi kao političko krilo HDZSDP-a, s obzirom da se ne radi o relevantnom pravnom tijelu nego političkom sudu sastavljenom od isluženih političara HDZSDP-a. Zakon o izborima jasno propisuje da pravo na promatranje izbora imaju sve udruge koje su registrirane  i djeluju na područjima neovisnog promatranja izbora i/ili promicanja ljudskih i građanskih prava (članak 74. Zakona). Udruga Antikorupcija je registrirana za djelovanja na svim navedenim područjima i kao takva je ispunjavala sve potrebne uvjete za nadgledanje izbora, no zahvaljujući kriminalnim pravnim tumačenjima DIP-a i Ustavnog suda, udruzi je promatranje izbora zabranjeno.  Da je tomu tako dokazali smo i tijekom postupka kada smo Državnom izbornom povjerenstvu priložili njihovu vlastitu odluku u identičnom slučaju u kojem Državno izborno povjerenstvo pravilno zaključuje da ono ne može procjenjivati pristranost ili nepristranost neke udruge. Tu odluku DIP-a možete pročitati OVDJE i uvjeriti se da je DIP u dva identična slučaja donio dvije različite odluke što upućuje na neoborivu činjenicu da ne donosi odluke na temelju zakona nego na temelju političke potrebe.

2. Mislav Kolakušić mogao je iskoristiti svoje pravo i odrediti „ svoje promatrače“, ali to nije učinio, makar je o tome bio obaviješten pisanim putem i o čemu postoji dokumentacija.

Ova izjava DIP-a je naprosto zapanjujuća, s obzirom da je Mislav Kolakušić na izborima za Europski parlament imao preko 1.000 promatrača diljem Republike Hrvatske. Iako je DIP pokušao protuzakonito onemogućiti promatranje svima onima koji im nisu poslali izmišljene zamolbe za promatranjem izbora, sva županijska , gradska i općinska povjerenstva dozvolila su promatranje izbora promatračima Mislava Kolakušića temeljem pisanog odobrenja nositelja liste, sukladno proceduri koju propisuje Zakon o izborima članova u Europski parlament iz Republike Hrvatske. Ova izjava sama po sebi potvrđuje sve ono što Mislav Kolakušić govori za članove DIP-a.

3. Mislav Kolakušić nije prikazao da je u kampanji koristio sredstva/usluge udruge „Antikorupcija –platforma za borbu protiv korupcije“ što je bio dužan učiniti, a što je lako provjerljivo iz Izvješća Državnog izbornog povjerenstva Republike Hrvatske o provedenom nadzoru financiranja izborne promidžbe.

Mislav Kolakušić nije koristio sredstva udruge Antikorupcija, ne postoji niti jedno izvješće niti jednog relevantnog tijela u Republici Hrvatskoj koje to potvrđuje. Potpuno je nejasno kojim i kakvim kognitivnim procesom je DIP došao do ovakvog zaključka. Skraćeno rečeno, Državno izborno povjerenstvo u ovom dijelu otvoreno laže jer svoje sumanute sumnje predstavlja kao dokazane činjenice.

4. Mislavu Kolakušiću odobren je uvid u potpise potpore koji nisu prihvaćeni i to 16. travnja i 30. travnja 2019., u prostorijama Državnog izbornog povjerenstva Republike Hrvatske, Visoka 15, Zagreb. Osim navedenog, prilikom predaje kandidacijske liste opunomoćeni predstavnik Mislava Kolakušića je s činjenicom postojanja nevaljanih potpisa bio upoznat, ali nije imao nikakvih prigovora, o čemu također postoji dokumentacija.

Nezavisna lista Mislava Kolakušića zatražila je od Državnog izbornog povjerenstva točan popis neprihvaćenih potpisa, no niti nakon dolaska u prostorije Državnog izbornog povjerenstva nije uspjela dobiti konkretan popis nevažećih potpisa i suvislo obrazloženje zašto ti potpisi nisu važeći zbog čega smo u konačnici dostavili Državnom izbornom povjerenstvu očitovanje kojim zaključujemo  da nisu ispunili svoju zakonsku dužnost s obzirom da u zakonskom roku nisu dostavili dokaze da su potpisi koje su oni proglasili nevažećima uistinu nevažeći. Nezavisna lista posjeduje svu pisanu komunikaciju s DIP-om u tom pogledu i može dokazati svoje tvrdnje.

5. Državno izborno povjerenstvo Republike Hrvatske provodi zakone koje je donio Hrvatski sabor prema svima jednako, bez pogodovanja, a odluke su podložne sudskoj kontroli.

Naravno da DIP ne provodi zakone koje je donio Hrvatski sabor prema svima jednako, bez pogodovanja, a sudska kontrola je ograničena na politički Ustavni sud u kojem sjede ljudi istog mentalnog sklopa kao Đuro Sessa.

6. Na uvrede osobne prirode ne namjeravamo se očitovati.

Ovim putem zahtjevamo od Hrvatske radiotelevizije da u emisiju Otvoreno pozove predstavnike udruge Antikorupcija, predsjedničkog kandidata Mislava Kolakušića i predstavnike Državnog izbornog povjerenstva kako bi se hrvatska javnost i sama uvjerila u argumentiranost teza obje strane. U slučaju neodazivanja, čelnike DIP-a smatrat ćemo i većim bijednicima nego što to smatramo sada.

Facebook

Advertisement