Vijesti

Kolakušićev prijedlog ustavnih promjena je očekivan, nepovjerenje u sustav je ogromno

Prijedlog ustavnih promjena Mislava Kolakušića naišao je na velik odjek građana i stručne javnosti. Građani, barem oni koji pokazuju interes za svijet oko sebe, gotovo pa jednoglasno podržavaju takve prijedloge, i sami svjesni neodrživosti postojećeg stanja u kojem sve odluke bez legitimiteta građana donosi jedan čovjek-premijer.

U današnjem sustavu predsjednik Vlade ja apsolutni gospodar svega bitnoga što se događa u državi  iako njegova moć ne proizlazi iz izbornog legitimiteta i volje građana s obzirom da je Vlada kojoj je na čelu rezultat možda i najsramotnije političke trgovine u povijesti hrvatske demokracije. Građani su svjesni da je današnji sustav prikriveni oblik tiranije jer omogućava apsolutnu vlast onima koji dozvolu za takvu vlast nisu stekli na izborima, voljom građana nego u parlamentu, političkom korupcijom, kupovinom pojedinačnih zastupnika i čitavih stranaka.

U raspravu oko predloženog paketa ustavnih promjena polako se uključuje i stručna javnost, odnosno onaj dio struke koji uživa povjerenje mainstream medija. Jedna od njihovih predstavnika, Sanja Barić sa Pravnog fakulteta u Rijeci i sama je svjesna da današnji sustav ima ogromnu opoziciju u samim građanima koji ga doživljavaju korumpiranim i neprijateljskim prema građanima i državi.

To je zapravo bilo za očekivati s obzirom na ogromno nepovjerenje u političare i političke stranke čije je toliko očigledno sebično trgovanje za vlastite interese izazvalo silan revolt. Među građanima prevladava stav ‘hajde da to netko počisti.

Sanja Barić

Očekivano, Barić kao i većina mainstream medija, političara i komentatora koji nemaju preveliku potrebu niti želju za izmjenama postojećih društveno-političkih odnosa u predloženim promjenama vidi centralizaciju moći u rukama jednog čovjeka.

“To je više-manje polupredsjednički sustav francuskog tipa s nekim dodatnim ovlastima, odnosno potpuno centraliziranje moći u rukama predsjednika države s ovlastima koje bi bile veće od onih kakve, primjerice, ima predsjednik SAD-a. Mi se, kao država i društvo, možemo odlučiti za različite modele, čak i stvoriti neke svoje, nove, ali moramo biti svjesni što taj model nosi. A nosi priličnu centralizaciju vlasti u rukama jedne osobe. Takva centralizacija moći nikada nije dobra, bez obzira o kojoj se osobi ili državi radi. Krasno je kada imate prosvjećenog apsolutista, no nikada ne možemo znati hoće li ta osoba iskoristiti tu moć za opće dobro”, ističe prof. Barić.

Gostujući u emisiji ‘Nedeljom u 2’ Hrvatske radiotelevizije, zastupnik u Europskom parlamentu i jedan od potencijalnih kandidata za predsjednika Republike, Mislav Kolakušić, ponovio je kako mu je jedan od ciljeva u najavljenom trokoraku do dolaska na vlast (zastupnik u Europskom parlamentu – predsjednik Republike – premijer, nap.a.) izmjena Ustava kako bi se osnažile predsjedničke ovlasti.

“Predsjednik je jedini kojem građani direktno daju mandat i on je jedini koji ima pravo zahtijevati da se sve opcije na parlamentarnim izborima okupe oko njega. Mi moramo odlučiti žele li jednu odgovornu osobu koju su sami izabrali, ako žele moramo se vratiti na predsjednički sustav”, ustvrdio je Kolakušić.

Kolakušić kaže kako bi predsjednički sustav u Hrvatsku vratio referendumom. “Postoji samo jedan način, zato što parlament to nikada neće učiniti. Postoji referendum. Referendum koji podržava predsjednika Republike Hrvatske će sigurno proći”, kazao je.

Škorini prijedlozi su kamilica spram onih koje iznosi Kolakušić. Na svojoj stranici ustav.hr on redom predlaže sljedeće ovlasti Predsjednika Republike Hrvatske: Imenuje predsjednika i članove Vlade, imenuje Ravnatelja državne antikorupcijske i porezne agencije, raspisuje referendum, predlaže zakone, saziva sjednice Vlade, imenuje troje sudaca Ustavnog suda te imenuje predsjednika Vrhovnog suda.

Izvor: Net.hr

Facebook

Advertisement