Connect with us

Lista građana za Europski parlament

1. Mislav Kolakušić, sudac Trgovačkog suda u Zagrebu i predsjednik udruge Antikorupcija. Rođen je 1969. u Zagrebu gdje je završio Pravni fakultet i započeo svoju karijeru u sudstvu. Radio je kao sudski vježbenik na Trgovačkom sudu te na Općinskom i Županijskom sudu u Zagrebu. Od 2001. do 2011. godine radi na Upravnom sudu RH, a 2011. godine postaje sudac na Trgovačkom sudu u Zagrebu gdje radi i danas. Obnašao je i dužnost glasnogovornika i posrednika za radne odnose Upravnog suda RH te predsjednika Udruge hrvatskih sudskih savjetnika i vježbenika. Autor je brojnih stručnih radova i jedan od najaktivnijih sudaca koji javno govori kako se zakoni pišu po narudžbama raznih lobija i upozorava na to da je korupcija najveći problem u RH.

2. Davor Banović, magistar specijalist, polje ekonomije. Rođen 1956. u Zagrebu. Stalni je sudski vještak za financije, računovodstvo i reviziju – mentor, ovlašteni revizor. Autor i koautor više knjiga, znanstvenih i stručnih članaka. Obavljao poslove revizije i vještačenja dugi niz godina, za razne naručitelje iz Hrvatske i inozemstva. Revizor projekata koji se financiraju iz fondova EU, revizor donacija Japanskog veleposlanstva, projekata Transparency Internationala. Sudjelovao kao vještak u postupku registracije Zaklade Ana Rukavina, Fides Christofori, Zaklade UHVIDR-a Split i drugih. Prvi javno upozorio na problem kredita u CHF 2011. Branitelj u Domovinskom ratu 1991.

3. Marjana Botić, diplomirana ekonomistica i magistra znanosti pomorskog prava i prava mora. Rođena je 1971. u Zadru, udana i majka dvoje djece, radi na Sveučilištu u Zadru. Završila je poslijediplomski studij Pomorskog prava i prava mora na Pravnom fakultetu Sveučilišta u Splitu nakon završetka Ekonomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. U radnom vijeku ima stručna, predavačka i poduzetnička iskustva budući da se niz godina bavila sportskim turizmom u vlastitoj tvrtki. Područja njenog znanstvenog, stručnog i aktivističkog interesa su pravo mora, koncesija luka, gospodarenja otpadom, zaštita morskog okoliša i pitanja kružne ekonomije zasnovanoj na velikoj zapošljivosti i očuvanju resursa.

4. Igor Ćutuk magistar je novinarstva i odnosa s javnošću. Rođen je 1976. u Osijeku. Medijski se usavršavao na Američkome javnom radiju, a osim uspješne karijere radijskoga novinara i akreditiranoga stranog dopisnika veliko je iskustvo stekao u korporacijskim komunikacijama Coca-Cole HBC Hrvatska i Hrvatske radiotelevizije te ostvario brojne međunarodno prepoznate i nagrađene projekte. Na Filozofskome fakultetu Sveučilišta u Zagrebu upisao je doktorski studij informacijskih i komunikacijskih znanosti. U  znanstvenim i stručnim časopisima Jezik, Liburna, Medijska istraživanja i Communication Management Forum ima nekoliko objavljenih radova. Predavač je na Veleučilištu VERN te asistent na predmetima iz područja odnosa s javnošću i poslovnoga komuniciranja na Hrvatskim studijima Sveučilišta u Zagrebu.

5. Marina Zelić, profesorica engleskog i njemačkog jezika i književnosti. Rođena je 1980. u Doboju (BiH). Završila je i specijalistički studij projektnog menadžmenta. Radila je na Hrvatskoj radioteleviziji kao prevoditeljica te kao novinarka i urednica na Hrvatskom radiju izvještavajući uglavnom o temama vezanima uz unutarnju i vanjsku politiku, gospodarstvo i kulturu. Usavršavala se kao stipendist njemačke zaklade Robert Bosch u Berlinu i međunarodnog njemačkog javnog medijskog servisa Deutsche Welle u Bonnu. Radila je i kao prevoditeljica u Njemačkom Veleposlanstvu u Zagrebu te kao asistentica u Stalnom predstavništvu Republike Austrije u Briselu tijekom predsjedavanja Austrije Europskom unijom. Početkom ove godine vratila se u Zagreb gdje radi kao profesorica i prevoditeljica. U slobodno vrijeme volontira kao tajnica udruge Antikorupcija.

6. Katarina Jukić, magistra prava. Rođena je 1981. u Poreču gdje je završila osnovnu i glazbenu školu, dok je srednju glazbenu školu i opću gimnaziju pohađala u Puli. Diplomirala je na Pravnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu i stekla akademski naziv magistar prava. Pravosudni ispit položila je 2012. godine. Nakon završetka studija radila je kao odvjetnički vježbenik u Odvjetničkom uredu u Zagrebu. Nakon polaganja pravosudnog ispita i upisa u imenik odvjetnika 2013. godine otvorila je odvjetnički ured u Puli u kome samostalno radi do danas. Od samog početka svog samostalnog rada jako se angažirala na problemima oštećenika austrijskih zadruga i ovršenika ukazujući na nužne i hitne promjene Ovršnog zakona.

7. Kristijan Stipaničev, doktor medicine, suprug i otac dvoje djece. Rođen 1987. u Zagrebu gdje je diplomirao na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Tijekom studija izabran je za regionalnog asistenta za Europu u Odboru za reproduktivno zdravlje Međunarodne federacije studenata medicine. Dobitnik je posebne Dekanove nagrade za opći doprinos radu i ugledu Fakulteta. Preseljenjem u Šibenik započeo je liječničku karijeru u timu hitne medicinske pomoći. Imenovan je za predsjednika Stručnog vijeća Zavoda za hitnu medicinu Šibensko – kninske županije, predsjednika Povjerenstva za kvalitetu te za člana Upravnog vijeća Zavoda. Izabran je za specijalizanta abdominalne kirurgije u Općoj bolnici Šibensko – kninske županije.

8. Petra Žitko rođena je 1994. u Splitu, radi na uzgajalištu Kornat Ittica d.o.o. kao tehnolog. Završila je preddiplomski studij Podvodnih znanosti i tehnologija na Odjelu za ekologiju, agronomiju i akvakulturu na Sveučilištu u Zadru i stekla akademski naziv univ. bacc. submar. techn. Trenutno završava diplomski studij Održivo upravljanje vodenim ekosustavima također na Sveučilištu u Zadru. Volontirala je preko 4 godine u Sindikatu pomoraca Hrvatske kao koordinatorica za Zadar. Članica je nekoliko udruga koje se zalažu za jednakost društva.

9. Milan Puharić, doktor znanosti. Rođen je 1953. u Zagrebu gdje je diplomirao i magistrirao na Fakultetu elektrotehnike i računarstva. Kao stipendist Electricite de France radio je na raznim projektima i studijama te je doktorirao na Ecole centrale de Lyon 1992. godine. Povratkom u Hrvatsku radi na Energetskom institutu Hrvoje Požar. 2005. godine izabran je za člana Upravnog vijeća Hrvatske energetske regulatorne agencije. Objavio je više od 80 znanstvenih radova te kao autor ili koautor više od 120 studija i projekata. Izabran je u zvanje znanstvenog suradnika na Fakultetu elektrotehnike i računarstva u Zagrebu, a od 2008. godine radi u svojoj privatnoj tvrtki kao konzultant Francuske elektroprivrede te savjetnik firme Westinghouse za Hrvatsku i Sloveniju.

10. Nada Tušak, profesorica engleskog jezika. Rođena je 1960. u Bosanskom Novom (BiH), a od ranoga djetinjstva živi u Sisku. Majka je troje djece i baka šestoro unučadi. Predaje engleski jezik u osnovnoj školi i u školi stranih jezika. Dugi se niz godina vrlo aktivno bavi građanskim aktivizmom sudjelujući u brojnim građanskim i humanitarnim inicijativama (akcija „Za Adriu“ s ciljem prikupljanja pomoći za radnice Tvornice za preradu ribe Adria Zadar, za radnike Metalinga Sisak, za poplavljene u Pounju i mnoge druge). Godinama se bavi i novinarstvom, a kao dugogodišnji je origamist nekoliko puta sudjelovala u projektu „1000 ždralova za Hirošimu“ gdje su ždralovi koje su izrađivala sisačka djeca predstavljali RH na ceremoniji u Memorijalnom centru u Hirošimi.

11. Aleksandar Milošev, akademski glazbenik. Odlikovan je najvišom slovenskom nagradom za umjetnička postignuća. Kao solist nastupao je sa Zagrebačkim solistima sa Slovenskom, Zagrebačkom i Beogradskom filharmonijom. Surađivao je s mnogim istaknutim umjetnicima, a nedavno je snimao i svirao s lutnjistom Edinom Karamazovim, dobitnikom nagrade Grammy. Član je gudačkog kvarteta Tartini koji je nastupao u mnogim prestižnim dvoranama i komornim festivalima diljem svijeta. Kao vođa dionica viola nastupao je sa Slovenskom, Minhenskom i Londonskom filharmonijom, te u Njemačkom komornom orkestru i orkestru Arturo Toscanini. Izvanredni je profesor na Muzičkoj akademiji Zagreb te gostujući profesor na Trinity Laban konzervatoriju za glazbu i ples u Londonu.

12. Alan Sanković, rođen 1979. u Rijeci. Opatijski gimnazijalac koji je diplomirao ekonomiju na Fakultetu za Turistički i Hotelski menadžment, dok je zvanje inženjera prometa stekao na Veleučilištu u Rijeci. Društveno aktivan, obnašao je različite društvene i volonterske funkcije. Većinu dosadašnjeg radnog staža veže za realni sektor i brodogradnju, dok 2013. godine, nije izabran za načelnika općine Lovran. Nakon uspješnog mandata na mjestu načelnika općine čiji je proračun ostavio u plusu s većim brojem ostvarenih i projekata u razvoju, oženio se i postao otac. Odlučio se je ne kandidirati za novi mandat te se posvetio inženjerskoj struci u tvrtki u kojoj je prije radio.